App Plaka Nedir? App Plaka Yasak mı?

17 Mart 2023

APP Plaka Nedir?
APP plaka araçların kimlik levhalarındaki özel bir uygulamayı ifade etmek için kullanılır. Bu kısaltma Amerikan Pres Plaka teriminin baş harflerinden oluşur. APP plakaların tasarımında çeşitli farklılıklar yer alır. Bu levhaların üzerinde yer alan alfanümerik bilgiler araç tescil esnasında verilenlerle aynıdır. Buna rağmen bu plakalarda görünüş açısından ufak değişiklikler öne çıkar.
“APP plaka nedir?” sorusunu üretim ve tasarım farklarını belirterek yanıtlamak da mümkündür. Bu plakalar genel olarak kullanılan modellere göre daha dikkat çekici tasarımlarla ve farklı kişisel estetik kaygılarla üretilir.

 

APP Plaka Ne Demek?
APP plaka normal plakalara göre daha çok dikkat çeker. Araç sahipleri bu tip plakaları kullanarak kişisel zevklerini de göstermiş olur. Her biri birbirinden değişik fontlar, kaplamalar ve renklerle çeşitlendirilen plakalar arabaların görsel farklılığında da rol oynar. APP plaka fiyat ve üretim süresi tasarım ve uygulamaya göre değişir. En dikkat çeken değişiklik ise harf ve rakamları gösteren fontlarda olur. “APP plaka ne demek?” türü sorularla karşılaşıldığında şu terimler üzerinden bir açıklama yapılabilir:
● Kesikli plaka: Bu model Alman plaka türüdür. Font olarak “Car-Go 2” kullanılan plakalardır. Font köşeleri kesikli olduğu için plakaya da aynı isim verilir.
● Kalın plaka: Bu plaka çeşidinde font değil kalınlık öne çıkar.
● Fransız plaka: Üründe harf ve rakamlar standartlara yakındır. Bu nedenle bu plaka modifiyelerde sıkça tercih edilir.
● İnce (İstanbul) plaka: Bu plakalarda kullanılan harf ve rakamlar incedir. Bu plakalara İstanbul plaka adı da verilir.
Fontlar haricinde plaka levhasının şekli ve genel görsel tasarımı açısından da farklılıklar vardır. Bunları belirten terimler de şöyledir:
● Kare: Uzun levhalar yerine kare şeklinde kullanılan plakalardır. Bu türlerde il belirten rakam ve seri numara harfleri üst tarafta yer alır. Son rakam grubu da bu satırın altında bulunmaktadır.
● Köşeli: Levhanın boyutları standart olanla aynıdır. Ancak bu plakanın levhası standart modelden daha sert köşelidir.
● Çerçevesiz: Levhanın beyaz zemini herhangi bir çerçeveyle kısıtlanmamıştır. Beyaz çerçeveli plakalarda ise görüntü biraz daha farklıdır. İl kodunun hemen yanında olması gereken mavi fondaki (TR) ibareli alan ile levhanın kenarı arasında beyaz bir çizgi vardır. Bu çizgi, plakanın genelinin beyaz bir çerçeve ile çevrili olduğu izlenimi yaratır.
● Siyah çerçeveli: Plakanın en dış kısmında siyah bir çizgi bulunur.
● Özel alt çerçeveli: Plakanın çevresi siyah çizgiyle belirlenmiştir, alt kısmının siyah bölgesinde daha kalın bir şerit bulunur. Buraya küçük fontlarla yazı yazılabilmektedir.
Tüm bu yazı ve çerçeve şekilleri APP plaka türleri arasında en çok tercih edilenlerdir.

 

APP Plaka Yasak mı?
APP plaka kişisel istek ve zevklere göre seçenekler sunar. Ancak bu seçenekler trafik ile ilgili düzenlenen kanun ve mevzuatlara uymak durumundadır. Trafik çevirmeleri ve muayenelerinde uygulanan yasaklar ve cezalar “APP plaka yasak mı?” sorusunu da beraberinde getirir.
Karayolları Trafik Yönetmeliği[1] plakalar konusunda çeşitli standartlar içerir. Bu yönetmeliğin 4. Bölümünde yer alan “Tescil Plakaları” başlığında standartlar açık olarak belirtilir. İlgili yönetmeliğin 53. Maddesi itibarı ile belirlenen tescil plakaları nitelikleri şöyledir:
● Plakalar alüminyum ve kalınlığı 0,97 mm olmalıdır.
● Tescil plakaları fiziksel özellikleri yönetmelikte belirtilen standartlarına uygun olmalıdır.
● Preslenen harf ve rakamlar ile plaka kenarı minimum 1 ve maksimum 3 mm kabartılmalıdır. Kenarlarının genişliği 5 mm olarak belirlenen plakanın köşeleri 1 cm çaplı olarak yuvarlatılmalıdır.
Tescil plakalarının ölçüleri ve yazı rengi, şekilleri de motorlu aracın niteliğine ve kullanım amacına göre tespit edilmiş ve belli standartlara göre kanunen netleştirilmiştir. Bu kanunlara uymayanlar için belirlenmiş cezalar vardır.

 

2022 APP Plaka Cezası Ne Kadar?
APP plaka cezası, ilgili trafik mevzuatına göre uygulanır. Genellikle trafik çevirmeleri ve muayenelerde fark edilen standart dışı plakalarda bazı belirgin farklılıklar bulunur. Öne çıkan ceza nedenlerinin en başında plaka renk, harf ve belirteçlerinin farklılıkları gelir. APP plaka cezası 2022 yılı için yayımlanan trafik ceza rehberinde 23/3-a-1 maddesinde açıklanmıştır. Buna göre APP plaka ile dolaşan araçların sahibine 750 TL kesilir ve sürücüye de 20 ceza puanı verilir. Bunun yanı sıra plakanın uygun duruma getirilmesi için araç sahibine 7 gün süre tanınır. Kullanımının devamı hâlinde ceza miktarı 1 536 TL’ye çıkar ve plaka düzeltilene kadar araç trafikten men edilir.

 

Özel Tasarım Plakalar da Standart Dışı Sayılacak mı?
Özel tasarım plakalar için araç tescil işlemleri esnasında Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekir. Aranan plaka rezerve edilmediyse karşılık gelen ücreti ödenerek plaka ayırtılabilir. Bu plakalar kanunen belirtilen standartlara uyan ürünlerdir. Bu nedenle, özel plaka için belirlenen tutarları ödediğiniz sürece o plakayı alabilirsiniz.

 

Standart Dışı Plaka Nasıl Değiştirilir?
Araç tescilinden sonra size verilen geçici plakayı aslı olan ile değiştirmeniz gerekir. Asıl plaka olarak yaptırdığınız model standart dışı olarak ceza hükmüne tâbi tutulduysa değiştirme işlemini mümkün olduğunca çabuk yapmanız önemlidir. Bunun için bir dizi işlem yapılması gerekir. İlk adım ikâmet ettiğiniz ilin Trafik İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden randevu almanızla başlar. İnternet sitesinden kolaylıkla randevu başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için siteyi açtıktan sonra “İşlem türü” sekmesinden “Trafik tescil işlemleri” uygulamasına geçmeniz gerekir. Burada “Yapacağınız işlemi seçiniz” linkini bulup “Plaka tedbil (yenileme) işlemi” seçeneğine tıklayabilirsiniz. Daha sonra “İşlem yapacağınız birimi seçiniz” satırından bağlı olduğunuz müdürlüğü seçerek randevu almanız mümkündür. Bu işlemi her sabah saat 09:00’da yaparsanız kolaylıkla randevu bulabilirsiniz. Randevu seçimi yaptıktan sonra gelen sayfadaki bilgileri tam ve eksiksiz doldurarak bir çıktısını almanız önem taşır. Bu çıktıyı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderken yanınızda götürmeniz önemlidir. Randevu günü geldiğinde eski plakalar, kimlik ve ruhsat fotokopisi ve bu çıktı ile Emniyet Müdürlüğü’ne giderek başvurunuzu yapabilirsiniz.

 

Mühürlü APP Plaka Nedir?
Tescil edilmiş plakalarda basım işlemini yapan kuruluşun mührü bulunmalıdır. Mühürlü APP plaka çeşitlerinin üzerinde de yapıldığı kuruma dair bir baskı görmeniz mümkündür. Bu plakaların üzerindeki mühür sayesinde trafikte herhangi bir cezai işleme tâbi tutulmadığı görüşü yaygındır ancak bu her zaman doğru olmayabilir. Aynı şekilde vernikli APP plaka da görüş açısı ile ilgili standartlara uymadığından trafik cezası kriterlerine dâhil olabilir.

 

Mühürlü App Plaka Neden Yasak?
APP plakaların üzerinde bir mühür olması sürücüyü rahatlatır. Ancak bazı sürücülere ve araçlara bu hususla ilgili cezai işlemlerin uygulanmaktadır. Bu süreçte yaşananlar mühürlü APP plaka yasak mı sorusunu da beraberinde getirir. Mühürlü APP plakalar hakkındaki yasaklamalar, kurumların yetkilendirmesiyle ilişkili bir durumdur.

 

Plakaya Kim Mühür Basabilir?
Araç tescil işlemlerinden sonra çıkan geçici plakanın aslıyla değiştirilmesi işleminin belirtilen süre içinde tamamlanması önemlidir. Plakaları üreten çeşitli kuruluşlar vardır. Bu kuruluşlara internet üzerinden bile ulaşmanız ve işleminizi online olarak yaptırmanız mümkündür. Bu kuruluşlar Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş yerlerdir.

 

Mühürlü APP Plaka Neden Yasak?
Mühürlü APP plaka çeşitleri üzerinde de kuruma dair bir baskı bulmanız mümkündür. Ancak bu mühür, plaka yapmaya yetkilendirilmemiş bir kuruluş tarafından yapılmış olabilir. Bu durumda araç ve sürücü cezai işleme tabi tutulur. Vernikli APP plaka çeşitleri ise zorlu yol koşullarında plakanın kolaylıkla deforme olmaması için hazırlanmış özel üretimlerdir. Aynı şekilde bu plakalarda da kanunun çizdiği standartların dışında işlem gerçekleştiği için cezai işlem uygulanması mümkündür.

 

Doğru Plaka Kullanımı Nasıl Olur?
Doğru plakalar Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan levhalardır. Araçta bulunan plakanın Trafik Kanunu ve ilgili yönetmeliklerce belirtilmiş şekilde takılması gereklidir. Kurallara uygun şekilde yaptırdığınız plaka üzerine sonradan eklenen vida ve benzeri objeler de ağır kusurlu olarak nitelendirilir. Plakanızın mavi zemin üzerindeki TR rumuzunun, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı ve yetkilendirilmiş kurum mührünün olması önemlidir. Bunun yanı sıra plakanın alt kısmında dalgalı şerit ve orta bölümünde ise ay - yıldız hologramının olması gerekir.
 

Hemen Üye Ol

Benzer Yazılar

Tümü