Egzozdan Çıkan Duman Rengine Dikkat! Arabalar Sinyal Veriyor Olabilir

14 Mart 2023

Egzoz Nedir?
İçten yanmalı motorlarda hava - yakıt karışımının tepkimeye girerek patlaması sonucu gaz oluşur. Egzoz, bu patlama sonrası oluşan gazın ve sesin egzoz sistemindeki malzemeler vasıtasıyla emilerek dışarı atılmasını sağlayan parçadır. Araçlardaki egzoz sistemi sesi tamamen yok edemez. Ancak sistemin olmaması durumunda açığa çıkacak desibel, insan sağlığı için zararlı boyutlardadır.

 

egzoz-what-.jpg
 

Egzoz Nasıl Çalışır?
Egzoz sisteminin iki temel amacı ve çalışma prensibi bulunur. Egzoz manifoldu, silindirlerin içinde yanan gazların çıktığı boru olup egzoz boğazı ile birleşir. Katalitik konvertör sayesinde zehirli gazlar borulardan dışarı çıkar.
Bir diğer amacı ise oluşacak gürültüyü minimum seviyeye indirmektir. Motorda bulunan egzoz valfleri açıldığı zaman yüksek basınçta çıkabilecek sesler, egzoz sistemi sayesinde azaltılır. Araç devri yükseldikçe, çıkan ses de aynı oranda artar. Ses dalgaları, birçok küçük deliği olan giriş borusundan yankılayıcı odasına girer, çıkış borusundaki deliklerden geçerek azalmış olarak dışarı çıkar. Aynı anda yansımaya uğrayan ses dalgaları da dairesel geniş delikten geçer ve yansır. Bu durum motor yanma odasında gerçekleşen her patlama için yeniden gerçekleşir.
Çift egzozu bulunan araçlarda gelen gazlar iki ayrı susturucu tarafından daha verimli şekilde dışarı atılır. Bu tip egzozlarda seste azalma olmaz ancak verimli gaz çıkışı motor performansını artırır.


Egzoz Ucu Nasıl Temizlenir?
Egzoz ucu temizleme işlemi aracın görüntüsü yanında sağlıklı olması için de önem taşır. Çelik olan egzoz başlığında yapılan temizlik, uç kısımların karbonla kaplanmasını, aşınmasını ve korozyon oluşmasını engeller. Temizliği yapmak için kullanılabilecek bir çok alternatif ürün mevcuttur. Çok amaçlı temizleyiciler, özel çelik jant temizleme malzemeleri, metal cilaları ve yağ giderici ürünler arasından seçim yapılabilir. Yine jant temizliği sırasında kullanılan fırçalar ile cila ve temizlik aşamasında kullanmak üzere mikrofiber havlular da ihtiyaç duyulan diğer ürünler arasındadır.
Egzozun yapısına göre, pas oluşmuş ise önce pas sökücü kullanılır. Eğer egzoz ucunda boya kalıntıları varsa, önce boya sökücü ile kalıntılar çıkartılır. Sonrasında ısıya dayanıklı boya ile boyama işlemi yapılabilir ya da boyama yapmak yerine pas önleyici ürünler kullanılabilir.


Egzoz Dumanı Renkli Midir?
Egzoz dumanı rengi araçla ilgili birçok durum hakkında bilgi verir. Sağlıklı bir aracın dumanı renkli değildir. Sağlıklı yanma gerçekleşen aracın egzoz dumanı da şeffaf olur. Verimli yanma halinde su buharı ve su damlacığı da gözlemlenebilir.

 

egzoz-colour.jpg


Egzoz Dumanı Ne Renk Olmalı?
Herhangi bir arızası bulunmayan aracın egzoz dumanı şeffaf renkli, belli belirsiz ve açık beyaz renge sahip olur. Soğuk havalarda aracın egzozundan daha koyu beyaz renkte duman çıkabilir. Ancak aracın yeterli derecede ısınmasının ardından dumanın normal rengine dönmesi gerekir.


Egzoz Dumanının Renkleri
Egzozdan aracın yaşadığı ya da yaşayacağı arızalara ipucu olacak renkte dumanlar çıkabilir. Hafif beyaz renkli duman aracın sağlıklı olduğu anlamına gelirken beyaz duman bir problem olduğunu gösterebilir. Yine en çok karşılaşılan egzoz dumanları mavi, gri ve siyah renklerde dumanlardır. Bu renklerde duman atan araçların daha büyük bir arızaya sebep olmadan kontrol edilmesinde fayda vardır.

Hemen Üye Ol

Benzer Yazılar

Tümü