Enjektör Nedir? Enjektör Arızası Nasıl Anlaşılır

14 Mart 2023

Enjektör Nedir?
Otomotiv sektörü gün geçtikçe farklı bir teknoloji ve yenilik sistemi tanıtmaktadır. Ancak araçlardaki enjektör parçası otomobillerin ilk kullanılmaya başlandığı yıllardan beri bulunmaktadır. Enjektörün temel amacı iletim olsa da bu parça araç için çok önemlidir. Enjektör arızalanırsa bu araç için büyük bir sorun olacaktır.
Enjektör araç içinde en pahalı parçalardan biridir. Hem benzinli hem de dizel araçlarda kullanılır ve bu parça çok önemli bir iletim görevi görür. “Enjektör nedir?” diye merak ediyorsanız bu parça genel tanımıyla aracın motorunun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar denilebilir. Ayrıca enjektör aracın yakıtı için ihtiyaç duyulan iletimi gerçekleştirir. Yakıt araç içinde depolandıktan sonra temiz bir şekilde motor sistemine geri dönmelidir. Bunun yanı sıra enjektör püskürtülecek olan yakıtın basıncını arttırır. Bu parça motordaki tüm devir sisteminin yakıtını olması gerektiği zamanda silindirlere püskürtür.

 

araba-motoro-tamir-enjektör-.jpg


Enjektör denilince akla öncelikle dizel motorlar gelir. Son derece büyük bir yakıt basıncına dayanıklı olan enjektör, yakıtı çok yüksek basınçla optimize ederek silindirin içinde püskürtme işlemini gerçekleştirir. Enjektörün yakıtı püskürttüğü alana enjektör memesi denir. Enjektör memelerinin üzerinde delikler mevcuttur. Deliklerin sayısı genellikle bellidir. Enjektör sayısı bu parçanın çapı ile ilgilidir. Dizel enjektör yapısal özelliği bakımından diğer tipte enjektör çeşitlerine göre farklıdır.

 

Enjektör Nerelerde Kullanılır?
Enjektör farklı anlamları olan bir terimdir. Genellikle enjektörler araçlarda ya da tıp biliminde kullanılmaktadır. Enjektör arabalarda belirli bir prensibe sahip olan parçadır. Arabaların diğer parçaları gibi enjektörün de araçta bir görevi vardır. Sürücülerin enjektörün görevini bilmesi faydalı olacaktır. Motorun içinde bulunan enjektör önemli bir mekanizmaya sahiptir. Bundan ötürü enjektörün çalışmaması durumunda araba da çalışmaz. Enjektörün hem dizel hem de benzinli arabalarda işlevi son derece basittir. Yakıtı püskürtme görevi gören enjektör çok basit bir prensiple çalışır.


Enjektör Ne İşe Yarar?
Enjektör arabanın çalışması için gereken yakıtın motorun içinde dağıtılmasını sağlar. Depolanan yakıt enjektörle aracın çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan yerlere dağıtılır. Enjektörün arabanın içinde çok hayati bir önemi vardır. Araçtaki diğer mekanizmaların çalışabilmesi için enjektör pistonlara yakıtı püskürtür ve bu sayede araba ihtiyaç duyduğu güce ulaşır. Piyasada farklı enjektör markaları çok çeşitli özelliklere sahip enjektör modelleri üretir. Enjektör çok yüksek olan yakıt basıncına dayanıklı bir parçadır. Enjektör, yakıtı yüksek bir basınç uygulayarak zerrecik haline getirir ve silindir içinde doğru püskürtür. Bu püskürtme işlemiyle arabanın ihtiyaç duyulan bölümlerine yakıt götürülür. Böylece araba kullanıma hazır hale gelir. Çok farklı türlerde enjektör çeşitleri vardır. Bunların her birinin temel amacı yakıtı silindire püskürtmektir.


Enjektör Arızası Nedir? Nasıl Anlarız?
Enjektör arızası araba için çok önemli bir sorundur. Bu arızayla beraber aracın tüm sistemi yavaş yavaş durmaya başlayarak çalışmamaya başlar. Bundan ötürü enjektör arızasının doğru olarak okunması gerekir. Eğer enjektörde arıza çıkacağını önceden anlarsanız erken bir şekilde müdahale ederek aracı servise götürebilirsiniz. Bu sayede aracınız için büyük bir maliyetten kurtulmuş olursunuz. Hem benzinli hem de dizel araçlarda enjektör arızasının belirtileri sıralanacak olursa:

● Enjektör arızası esnasında rölanti problemi yaşanması çok sık olarak görülür. Otomobilde enjektör arızası olduğunda genel bir rölanti problemi yaşanır. Enjektör arızalandığında araç rölanti durumunu koruyamaz ve stop eder. Bundan ötürü trafikte istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.
● Ayrıca rölanti problemine ek olarak egzoz gazının okuma değerinde bozulma oluşur. Arabanızda elektronik beyin varsa uyarı ışığı yanar ve size haber verilir. Uyarı ışıklarının iyi okunması bu nedenle önemlidir.

 

Enjektör Arızalı ise Ne Olur?
Sıralanan bu iki genel sorunun yanı sıra araçta enjektör arızası olması durumunda şunlar yaşanır:
● Aracın motoru çalışırken olması gerektiğinden daha yüksek sesle gürültü yapar.
● Enjektör arızalanırsa aracın hızının sürücü tarafından istenilen şekilde ayarlanması mümkün olmaz. Ayrıca hızlanma problemi ve devrin ayarlanamaması söz konusu olur.
● Araba çalıştırılır çalıştırılmaz motordan ses gelir.
● Araba tekler.
● Arabanın harareti hızla artar. Bu durumdan ötürü diğer parçalar da zarar görür.
● Aracın performansında düşüşler yaşanır.
● Daha fazla yakıt harcanır.


Enjektör Arızasının Sebepleri Nelerdir?
Kalitesiz yakıt kullanılması enjektör arızasına neden olur. Yakıt fiyatlarından ötürü ucuz yakıt kullananlar bu problemi çok sık olarak yaşar. Yakıt filtresi eskidiğinde enjektöre kirli yakıt geçer. Bundan dolayı enjektör tıkanır.


Enjektör Arızası Nelere Sebep Olur?
Aşırı yakıt tüketimi, aracın hararetinin artması, yüksek gürültüye ek olarak enjektör arızası LPG’li araçlarda farklı arızalara yol açar. Enjektörü arızalı olan bir arabaya benzin koyulduğunda bu sorunlar yaşanmayacaktır. LPG’li arabalarda enjektör arızası şunlara sebep olur:
● Araba kendi kendine benzine geçer.
● Benzinle iyi çalışan arabanın LPG’ye geçmesi durumunda performansı düşer.


Enjektör Arızası Arabaya Ne Gibi Zarar Verir?
Enjektör arızalanırsa yakıt tutulamaz ve pistona doğru verilir. Bu parçanın tepesine yüksek basınçlı yakıt geldiğinde piston delinir. Bu arıza sonucunda motorun tamamıyla revizyonunun yapılması gerekir. Piston delindiğinde silindir hasar alır. Revizyonla enjektör kurtarılabilir. Aksi halde enjektörün değiştirilmesi gerekir. Enjektör değişimi çok maliyetli bir işlemdir.


Enjektör Arızasında Yapılması Gereken Nedir?
Enjektör arızası belirtileri çok ciddi sorunlara yol açar. Belirtilerden birkaçını yaşamanız halinde aracı mutlaka oto servisine götürmeniz gerekir.


Enjektör Tıkalı ise Ne Olur?
Eğer enjektör tıkalıysa araç çalışırken bazı belirtiler gösterir. Aracın enjektörü tıkalı olduğunda silindirde ateşleme problemi yaşanır. Ayrıca araç ile ani bir şekilde hızlanmak isterseniz performans düşüklüğü olur. Vitesteyken ayağınızı gazdan çektiğinizde araba sarsılır. Motorda tekleme problemleri yaşanır. Vites değişimlerinde ani hız düşüşlerinde araç stop edebilir. Araba zor çalışır veya hiç çalışmaz. Araçta enjeksiyon arızası varsa ve benzinle arabayı çalıştırıyorsanız muayeneden geçemezsiniz. Enjeksiyon arızalanırsa rölanti dalgalanmaları yaşanır ve çiğ yakıt kokusu gelir.


Enjektör Nasıl Temizlenir?
Enjektör temizliği bir profesyonel tarafından yapılmalıdır. Araba bakım profesyonelleri enjektörü temizlerken enjektör temizleyici kullanır. Temizleyicide kiri temizleyen bir katkı maddesi vardır. Temizleyici depoya atılır ve araba çalıştırılır. Depoda yakıt bitince usta enjektörü kontrol eder. Eğer enjektör temizlenmemişse işleme devam edilir. Enjektörde biriken karbon atığı arızaya neden olur. Bu çok ciddi maliyetli sonuçlara neden olabilir. Bundan ötürü aracınızın bakımını yaptırırken mutlaka enjektörü de kontrol ettirmelisiniz.


Enjektör Hangi Araçlarda Olur?
Dizel motorun en hassas noktası motorun üzerindeki enjektördür. Dizel araçların yanı sıra benzin motorlarında da enjektör bulunur. Ancak dizel araçlarda olduğu kadar benzin motorlarının enjektörü pahalı değildir.

Hemen Üye Ol

Benzer Yazılar

Tümü