Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar

16 Mart 2023

Kasko Nedir? Ne İşe Yarar?
Kasko, araç sahibini ve aracı trafikte karşılaşabileceği kaza, arıza ya da sorunlara karşı koruyan bir sigorta türüdür. Kasko sigortalılığı tamamen araç sahibinin inisiyatifinde olup, Trafik Kanunu ile zorunlu kılınmamıştır. Çoğunlukla trafik sigortası ile karıştırılan kasko, bir güvence türü olarak maddi ve manevi zararları karşılamayı amaçlar.

 

Kasko Poliçesi Nasıl Düzenlenir?
Günümüzde online olarak da düzenlenebilen kasko poliçesinde sigorta detayları ve tüm bilgiler doğru ve Ticaret Kanunu tarafından belirlenmiş çerçevede olmalıdır. Poliçede güvence altına alınan teminatlar ve bu teminatların hangi şartlarda kullanılacağı belirtilir. Kasko poliçesinin temelini oluşturan genel şartlara ek olarak, özel şartlar ve varsa ek teminatlar da belirtilmek zorundadır. Poliçede tarih, isim ve iletişim bilgileri, başlangıç ve bitiş tarihi, sigorta türü, şartlar ve prim detayları yer alır.
 

Trafik Sigortası Nedir?
Trafik sigortası, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince, trafikte yer alan tüm motorlu araç sahiplerinin yaptırması zorunlu olan sigorta türüdür. Bu sigorta sayesinde, kaza durumunda karşı tarafın zararı karşılanarak mağduriyet yaşamasının önlenmesi amaçlanır. Her yıl yenilenmesi gereken zorunlu trafik sigortası yenilenmediği takdirde idari para cezası uygulanır ve araç trafikten men edilir.

 

bakım-güven-kasko-trafik.jpg


Trafik Sigortası Çeşitleri Nelerdir?
Trafik sigortaları; zorunlu trafik sigortası ve kasko trafik sigortası olmak üzere ikiye ayrılır. Her iki sigorta için de temel güvenceler dışında sunulan ve isteğe bağlı olan ek teminatlar bulunur. Ek teminatlar, kaza anında karşılaşılacak risklere karşı tarafları korumak adına alınacak güvencelerdir.


Trafik Sigortası Poliçesi Nasıl Düzenlenir?
Trafik sigortası poliçesi de aynı kasko poliçesi gibi, sunulan hizmet şartlarının detaylı bir şekilde belirtildiği yasal belgedir. Burada da sigortanın tüm genel ve varsa özel teminatları belirtilir. Poliçenin basılı belge olarak taşınması gerekmese de her ihtimale karşı zorunlu bir evrak olduğu için bulundurulması tavsiye edilir. Trafik denetimleri sırasında sigorta detayları ekipler tarafından kontrol edilir.


Trafik Sigortası ile Kasko Arasındaki Farklar
Trafik sigortası ve kasko arasındaki farklar şu şekilde listelenebilir:
● Trafik sigortası, trafikte bulunan tüm araçlar için yapılması gerekirken kasko, sürücü tercihidir.
● Ekipler tarafından gerçekleştirilen rutin trafik denetimleri sırasında sigorta kontrol edilirken, yasal bir yükümlülük olmadığı için kasko denetime tabi değildir. Sigortasız araç kullanmanın idari cezası bulunur.
● Trafik sigortası sadece üçüncü kişilerde oluşan hasarları karşılarken kasko, teminatlar kapsamında araç sahibinin hasarını karşılar.
● Sigorta primi devlet tarafından belirlendiği için ücreti ve kapsamı sabittir. Kasko ise teminatları sebebiyle değişkendir. Aynı sebepten ötürü kasko sigortası, trafik sigortasına göre daha yüksek maliyetlere sahiptir.


Trafik Sigortası mı? Kasko mu?
Kaza durumunda kazaya karışan üçüncü kişilerin hasarı dışında araç sahibinin hasarının da karşılanması için kasko yapılması gerekir. Trafik sigortasının yasal gerekliliği dışında kasko, araç sahibinin ihtiyaç ve beklentilerine göre genişletilerek belirlenir.


Kasko, Trafik Sigortası Yerine Geçer mi?
Kasko, trafik sigortası yerine geçmez. Sadece araç sahibine güvence sunan kasko, karşı tarafta oluşacak hiçbir zararı karşılamaz.


Kasko Neleri Öder?
Kasko, genel olarak trafik kazası, çalınma, doğal afet, yangın gibi durumlar yaşanması halinde oluşacak zararları güvence altına alır. Fakat temel hasarlardan farklı olarak, ek güvence bedelleri ödeyerek, farklı hasarlar karşısında oluşabilecek zararlara karşı da teminat alınabilir. İMM, deprem, toplumsal olaylar, yurtdışı kullanım, anahtar kaybı, yol yardımı, konaklama, hukuksal yardım, ferdi kaza teminatları gibi birçok ek teminat poliçeye eklenebilir.
Kasko bedelini belirleyen etmen de seçilecek teminatlardır. Bu sebeple her kasko poliçesinin güvence altına aldığı farklı riskler bulunur. Sürücünün hatalı olduğu durumlarda bile araçta oluşacak hasarı karşılayan kaskonun, ödeme yapmadığı bazı durumlar da vardır. Araca bilerek zarar verilmesi, kazaya karışan sürücünün alkol ya da uyuşturucu etkisinde olması, kişinin sürücü belgesine sahip olmaması gibi durumlarda kasko zararı karşılamaz. Kullanılan aracın modifiyeli olması, periyodik bakımının yapılmaması ve limitlerin üzerinde yük ve yolcu taşıması halinde de ödeme yapılmaz.

 

trafik-kasko-önemi.jpg


Trafik Sigortası Neleri Karşılar?
Trafik sigortasının karşıladığı durumlar ise şu şekildedir:
● Karşı tarafın aracında oluşmuş maddi hasarlar; levha, elektrik direği, lamba gibi kamu mallarında meydana gelecek zararlar ve kaza alanında bulunan üçüncü kişilere ait ev ve dükkanların masrafları.
● Yaralanmalar sonucu oluşacak ilk yardım, muayene, hastane, tedavi ve ilaç masrafları.
● Vefat durumunda defin masrafları ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin masrafları.
● Kaza sebebiyle çalışamaz hale gelen kişi ve bakmakla yükümlü yakınlarının masrafları.
● Anlaşmazlık sebebiyle oluşacak hukuki süreçlere ait mahkeme ve avukatlık masrafları.


Kasko Karşı Tarafın Hasarını Öder mi?
Kasko, kaza durumunda karşı tarafın hasarını ödemez. Ancak poliçede yer alacak kasko İMM teminatı bu duruma etki eder. İMM teminatı, yani “İhtiyari Mali Mesuliyet”, kasko poliçesinin kapsamına göre belirlenmiş bir teminat türüdür. Bu teminat ile belirlenmiş tutar, kaza anında karşı tarafın aracında meydana gelecek hasara etki eder. Kaza durumunda karşı aracın hasarını belirli tutarda trafik sigortası karşılar. Eğer hasar sigorta teminatı ile belirlenmiş tutardan fazla ise, kasko poliçesinde yer alan İMM teminatı devreye girer. Burada eğer İMM teminatı kalan tutarı karşılamaya yetiyorsa, sigorta poliçesinden kalan tutar kasko tarafından ödenir.


Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarını Öder mi?
Trafik sigortasının amacı, araç sahibi kusurlu olsa da karşı tarafın ve kazaya karışan üçüncü tarafların hasarlarını karşılamaktır. Ancak bazı durumlarda ödeme yapılmaz. Kazaya karışan araçlar seyir halinde değillerse ya da araç römorklarında taşınan eşya varsa bu eşyalar için ödeme yapılmaz. Patlayıcı madde taşıyan araçlar, çalıntı araçlar, yarışta yer alan araçlar da ödeme kapsamında yer almazlar. Eğer kazaya karışan araçların ikisi de aynı kişiye aitse, üçüncü kişi olmaması sebebiyle de ödeme gerçekleşmez.


Tamamlayıcı Trafik Sigortası Nedir?
Tamamlayıcı trafik sigortası, zorunlu trafik sigortasına teminatlar ekleyerek kapsamının genişletilmesi ile oluşturulan sigorta türüdür. Bu ek teminatlar sayesinde zorunlu trafik sigortası ile korunan üçüncü kişilerin hasarlarının yanında, kapsam dışındaki bazı zararların da karşılanması amaçlanır.


Tamamlayıcı Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?
Tamamlayıcı trafik sigortası, sigortaya aracılık yapan kurumun sunacağı güvence alternatifleri ile genişletilebilir. İMM, yol yardımı, araç bakımı, çekici ve ikame araç hizmetinin yanında yangın, doğal afet ve hırsızlık gibi durumlar için de tamamlayıcı sigorta teklifi alınabilir.


Tamamlayıcı Trafik Sigortası ve Kasko Farkı
Trafik sigortasına ek bir sözleşme ile yürürlüğe giren tamamlayıcı trafik sigortası, kasko sigortasına göre daha düşük fiyatlar karşılığında daha dar kapsamlı güvenceler sağlar. Kasko ile teminat altına alınan birçok hasardan bir ya da birkaçını sunan tamamlayıcı trafik sigortası, kaskoya göre daha düşük oranlarda prime sahiptir. Tamamlayıcı trafik sigortası, sadece belirli güvenceler sunması sebebiyle kasko yerine geçmez.

Hemen Üye Ol

Benzer Yazılar

Tümü