Tramer Sorgulama Nedir? Nasıl Yapılır?

16 Mart 2023

Tramer Sorgulama Nedir?
Tramer sorgulamanın ne olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle “Tramer nedir?” sorusunun cevabının bilinmesi gerekir. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi Kurumu’nun kısaltılmış hali olan tramer, her bir araca ait olan bütün sigorta bilgilerini içerisinde bulundurur. Bu sistem aracılığıyla satın alınması istenen aracın sigorta işlemleri, hasar kayıtları, kaza geçmişleri ve daha birçok bilginin takip edilmesi kolaylaşır. İkinci el araç alışverişinde oldukça önemli bir yere sahip olan tramer sorgulama işlemi, aracın geçmiş bilgi ve özelliklerinin tamamına ulaşılmasını sağlar.

 

Tramer Kaydı Nasıl Yapılır?
İkinci el araç satın almak isteyen kişilerin “Tramer kaydı nedir ve nasıl yapılır?” sorularının cevaplarını öğrenmesi, aracın geçmiş bilgilerine ulaşabilmeleri açısından önemlidir. Tramer kaydı bulunan araçlarda hasar, kaza ve sigorta işlemlerinin kayıtları yapılır. Herhangi bir aracın tramer kaydına sahip olup olmadığını öğrenmek isteyen alıcıların 5664’e büyük harflerle ve boşluk bırakmadan aracın plakasını yazıp göndermeleri gerekir. Böylelikle araç satın almayı düşünen kişiler yalnızca dakikalar içerisinde almak istedikleri aracın tramer kaydının bulunup bulunmadığını öğrenebilir.

 

Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?
Yeni bir araç almayı düşünen alıcıların en çok merak ettiği konular arasında bulunan “Tramer sorgulama nedir ve nasıl yapılır?” sorularının cevabı pek çok farklı şekilde verilebilir. Tramer sorgulama işlemi online olarak E-devlet üzerinden, çağrı şeklinde veya SMS yolu ile yapılabilir. Tramer sorgulama yöntemleri arasında SMS yolu sıklıkla tercih edilir. 5664’ e araç plakasının gönderilmesi ile aracın hasar geçmişi görüntülenebilir. Aynı numarada plakaya ek olarak parça ifadesinin de yazılması ile değişen parçalar hakkında bilgi sahibi olunabilir. Diğer yandan plakanın yanında detay yazılmasıyla da plaka değişimi, aracın markası ve modeli, araç türü değişimi, trafiğe çıkış tarihi ve toplam kaskolu oldu süre ile ilgili gerekli bilgilerin tamamına ulaşılabilir.


Tramer Sorgulama ile Hangi Bilgilere Ulaşabilirsiniz?
“Tramer ne demek?” sorusunun cevabını öğrenen alıcılar, tramer sorgulama ile hangi bilgilere ulaşıp ulaşamayacaklarını da merak eder. Bir tür araç trafik sigortası sorgulama işlemi olan trafik sorgulama ile kullanıcılara sunulan bilgiler arasında aracın trafik poliçesi, kaza tutanakları, aracın hasar kaydı, araçta herhangi bir parça değişimi olup olmadığı, mağdur bilgisi ve kaza geçmişine ait tüm veriler bulunur. Tramer kaydı ne demek diye merak eden kişiler; gerekli sorgulamaları yaparak aracın kasko özelliklerinden tutanaklara, parça değişimlerinden hasar kayıtlarına kadar olan bilgilerin tamamına kapsamlı bir biçimde ulaşabilir. Böylelikle alıcılar, araç hakkında öğrendikleri detaylar doğrultusunda seçim yapma şansına erişirler.

 

Tramer Belge No Nerede Yazar?
İkinci el araç almak isteyen sürücülerin merak ettiği konular arasında “Tramer belge no nedir?” ve “Tramer belge no nerede yazar?” ifadeleri de bulunur. Trafik Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından tramer kaydına sahip olan araç sahiplerine verilen belge numarası, araç adına yapılacak olan sigorta işlemlerinde ve kaza tespit tutanağı sırasında kullanılır. Tramer belge numarasının öğrenilmesi için online işlemler ve SMS olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Online olarak yapılacak sorgulamadan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin internet sitesine girilerek araç plakası ve araç sahibinin T.C. kimlik numarasının yazılması yeterlidir. SMS yolu ile tramer belge numarasının öğrenilmesi için de 5664’e araç plakasının yazdığı bir mesajın gönderilmesi gereklidir.

 

SMS Üzerinden Tramer Kaydı Nasıl Sorgulanır?
Herhangi bir aracın SMS yöntemi ile tramer kaydının sorgulanması için gerekli olan mesajların tamamı 5664 şeklinde belirlenen numaraya araç plakasının gönderilmesi ile gerçekleştirilir. Aracın hasar geçmişinin ne durumda olduğuna dair detaylı bilgi edinmek isteyen kişilerin araç plakasını boşluk bırakmadan belirtilen numaraya göndermesi gerekir. Öte yandan eksper raporuna sahip olan kazalar için hangi parça değişimlerinin yapıldığının öğrenilmesi ise aynı numaraya araç plakasının yanında boşluk bırakılarak hasarın oluştuğu tarihin yazılması ile yapılır. Bu tür sorgulama işlemlerinin yapılamadığı araçlar tramersiz olarak adlandırılır.

 

Tramer Sorgu Ücretleri
Tramer sorgu işlemlerinde ödenmesi gereken ücret miktarı yapılan sorgulamaya ve belirlenen ücretlere bağlı olarak değişiklik gösterir. 118 90 Alo Hasar Çağrı Merkezi’nin aranması ile yapılan sorgulamalarda dakika başına belirlenen ücret 4,75 TL şeklindedir. 5664’e gönderilen SMS’ler aracılığıyla gerçekleştirilen sorgu işlemlerinde ise mesaj başına ödenmesi gereken ücret 11 TL olarak belirlenir. Bu işlemleri yaparken herhangi bir ücret ödemek istemeyen kişiler ise e-devlet yöntemini kullanabilirler.

 

Hasar Kaydı Nedir?
Bir aracın geçmişte yaptığı kazalar sonucunda oluşan hasarlarının tamamının kayıtlı olarak bulunduğu belge hasar kaydı olarak isimlendirilir. Araçların yapmış oldukları kazaların sigorta şirketleri tarafından kayıt altına alınması, ikinci el araç alışverişlerinde oldukça önemli bir yer tutar. Araç satın almayı düşünen sürücüler, aracın hasar kayıtlarını inceleyerek alışverişlerini daha güvenli ve konforlu bir hale getirir.

 

Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı Arasındaki Farklar
“Araçlarda tramer ne demek?” sorusunu cevaplandıran kişiler, hasar kaydını da tanımladıktan sonra bu iki terim arasındaki farkları merak ederler. Hasar kaydı ve tramer kaydı arasındaki farklar kısaca şu şekilde sıralanabilir:
● Hasar kaydı, aracın sigorta kaydının başlatıldığı andan itibaren geçirmiş olduğu tüm kazalar sonucunda oluşan hasarların tamamına ulaşılmasını sağlar.
● Tramer kaydı aracılığıyla araç üzerinde bulunan kusur oranı ve sigorta bilgileri dahilinde yapılan tüm işlemler gibi geniş kapsamlı ve detaylı verilerin öğrenilmesi mümkün olur.
● Aracın geçmişine ait olan neredeyse tüm bilgilerin detaylı biçimde yer aldığı tramer kaydı sisteminin içerisinde hasar kaydı da bulunur.

 

Plakadan Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç plakası ile tramer sorgulaması işlemi, SMS yöntemi kullanılarak yapılır. Plakanın sorgulatabilmesi için aracın plakasının tamamının boşluk bırakılmadan 5664 olarak belirlenen numaraya gönderilmesi gerekir. Bu işlem sayesinde aracın sigortasının başladığı andan itibaren
geçirdiği bütün kazaların ve bu kazalar sonucunda oluşan tüm hasarların kayıtlarına kapsamlı bir biçimde ulaşılabilir. 5664’e gerekli mesajın gönderilmesinin ardından sistem aracı algılar ve kısa süre içerisinde otomatik olarak bilgilerin yazılı bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Plaka kullanılarak araç üzerinde değişen herhangi bir parçanın olup olmadığı da dahil olmak üzere araç hakkındaki bütün bilgilere ulaşılır. Böylelikle araç satın almak isteyen alıcılar daha sağlıklı bir şekilde karar verebilirler.

 

Kaza Durumunda Tramer Kime Yazılır?
Olası bir kazanın yaşanması durumunda tramerin hangi tarafa yazılacak olduğuna kaza sonrasında tutulan tutanakların incelenmesinden sonra karar verilir. Kazanın yaşanması ile birlikte gerekli bilgiler dahilinde doldurulan tutanaklar sigorta şirketlerine iletilir ve ardından dosya açılır. Tramer’e gönderilen evraklar ve bilgiler detaylı şekilde incelenerek tarafların kusur oranları belirlenir. Sonuçlara bağlı bir şekilde hangi tarafın kusurlu olduğuna karar verilir ve daha sonra o aracın tramer sistemine veriler işlenir.

 

kaza.jpg

 

 

Hemen Üye Ol

Benzer Yazılar

Tümü